Tiyatro - Şekerpare


Namussuz Ziver, Cumali, Hurşit diyince Şener Şen, Şevket Altuğ, İlyas Salman, Yaprak Özdemiroğlu ve birçok isminde oynadığı Yavuz Turgul’un kaleme aldığı Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı efsane film Şekerpare’yi hatırlamayan var mıdır? Bu efsane filmin tiyatroya uyarlanmış hali şu sıralar Engin Alkan’ın yönetmenliği ile İstanbul şehir tiyatrolarında bütün sahnelerinde kapalı gişe oynamaya devam ediyor. Genellikle senaryosu bilinen böyle efsane olmuş yapım/yapıtların sahenelenmesi ve tekrar perdeye yansıtılması durumlarında izleyicilerin beklentileri yüksek olabiliyor. Bu beklentilere bağlı olarak benzer başarılar edinmelerine rağmen ağırlıkla fiyasko ile sonuçlandığı çok olmuştur. Kendi adıma hayal kırıklığına uğramamak adına böyle durumlarda herhangi bir beklenti içerisinde olmamayı yeğliyorum. Ama ne kadar da beklenti içerisinde olmasanızda ister istemez bir karışlatırmaya giriyorsunuz.
Engin Alkan bugüne kadar yönettiği, oynadığı ve benim izlediğim oyunları komedi ağırlıklıydı ki hiç birinden memnuniyetsiz ayırlmadım. Aksine çok güldüm ve eğlendim. Gerek oyunculuğu gerekse yönetmenliği ile çok başarılı bir tiyatrocu. Gözü kapalı biletini al, git yani o kadar!
Oyunumuz dönen platformda tek dekor halinde tasarlanmış bir sahnede 2 perde 3 saat zaman diliminde sahneleniyor. Kıyafetler dönemin ortamını iyi bir şekilde yansıtırken müzikal bir oyun olmanın hakkını veriyor ve birçok şarkı, müzik oyunun içerisine yerle yerinde izleyici sunuluyor. Özellikle bu tür müzikal oyunlarda ses yükseklikleri doğru ayarlanmadığında izleyiciye zevk vermiyor, aksine işkenceye dönüştürebiliyor. Ki biz bu oyunu izlerken 4. sıradan izledik ve sesin aşırı yüksek olmasından dolayı şarkı sözlerini anlamada zorlandık. Belkide oyunun tek eksi yanı buydu. Belkide biraz daha sahneye uzaktan izlemek daha iyi olacaktır.
Oyun ağırlıklı olarak film ile birebir gitmesine rağmen bazı bölümler değiştirilmiş ama izleyicinin gözüne batmıyor, “ıh olmamış” izlenimi yaratmıyor. Komedi türü veya mizah barındıran oyunlarda istemsiz veya başka bir nedenden oluşan aksamaları doğaçlamayla komedi dozunu yükselten oyuncuları ayrı severim. Bu oyunda da benzer doğaçlamalara tanıklık ettik, bu doğaçlamalar genellikle birden fazla oyuncu arasında oldu ki bütün oyuncuların bu doğaçlamalara anında tepki vermesi izleyici tarafından gerekli tepkiyi aldı ve çok güldürdü.
Sonuç olarak bilinen ve efsane olmuş bir senaryonun sahnelenmesine rağmen gayet başarılı bir şekilde oyuncuların yüksek performansları ile filmi neredeyse aratmayacak şekilde izleyiciye aktarılıyor. Yer bulabilirseniz izlemenizi öneririm.




Yazan : YAVUZ TURGUL
Yöneten : ENGİN ALKAN
Dramaturgi : SİNEM ÖZLEK
Sahne Tasarımı : BARIŞ DİNÇEL
Kostüm Tasarımı : DUYGU TÜRKEKUL
Işık Tasarımı : CEM YILMAZER
Müzik : BURÇAK ÇÖLLÜ
Koreografi : SENEM OLUZ
Efekt : SES DÜZENİ: METİN KÜÇÜKYILMAZ
Yönetmen Yardımcısı : YEŞIM MAZICIOĞLU, EMRE ŞEN
Süre : 3 SAAT / 2 PERDE


OYUNCULAR
ASLI MENAZ, AYBAR TAŞTEKİN, BERFU AYDOĞAN, BUĞRA CAN ILDIRIŞIK, CAFER ALPSOLAY, DOLUNAY PİRCİOĞLU, EMRE ÇAĞRI AKBABA, ENGİN ALKAN, ERCAN DEMİRHAN, NURDAN GÜR, ONUR DEMİRCAN, TARIK KÖKSAL, UĞUR DİLBAZ, VOLKAN ÖZTÜRK, YAĞMUR DAMCIOĞLU NAMAK, YEŞİM MAZICIOĞLU, ZEYNEP ÇELİK KÜREŞ, ZEYNEP GÖKTAY DİLBAZ

Tiyatro - Hisse-i Şayia


“Hisse-i Şayia’da neymiş efendim” diyerek merak edip acelesi olanlar bir tıklama ile anlamına ulaşabilecekleri gibi “ne gerek var biraz heyecan iyidir” diye düşünenler biraz sabırla oyunda anlamını öğrenebilirler.

Oyunun kadrosunda Zihni Göktay, Sezai Aydın, Hikmet Körmükçü gibi gözlerin de aşina olduğu 8 kişilik bir oyuncu kadrosu tarafından 2 ayrı dekor üzerinde 2 perde olarak 2 saatlik bir zaman diliminde sahneleniyor. Oyunumuz komedi, hemde öyle böyle değil! Zihni Göktay’ın kendinden çok şeyler kattığı diğer oyunlar gibi al bir daha izle tadında. Kendine her seferinde hayran bırakan Zihni Göktay’ı dünya gözüyle üçüncü defa canlı olarak izleme şansı duldum ki benzer mutluluğu Toron Karaca’yı izlediğimde yaşamıştım. Böyle büyük ustaları izlemek gerek, hayat kısa.
Fkirlerimi belirtmeden biraz konudan bahsedelim; yaşanan olaylar Osmanlı’nın son dönemlerinde bir konakta geçiyor. Faika (Hikmet Körmükçü) Tahir (Zihni Göktay) severek evlenmiş ama ancak birbirlerine 5 yıl katlanabilmiş büyük geçimsizlik sonucu 14 yıl önce ayrılmış ve evlilik yaşına gelmiş bir kız çocuk sahibi birbirlerini her gördüklerinde ortama, kişilere aldırmadan kedi-köpek gibi didişen eski bi karı-kocadır.
Tahir Bey kızı Mahmure’yi (Zeynep Göktay Dilbaz) üvey kız kardeşinin oğlu yani üvey yeğeni Necmi (Uğur Dilbaz) ile evlendirmek istemektedir. Bir virgül koyup anlayacağınız üzere Zihni Göktay’ın oyunda kızı ve damadı ile sahneyi paylaştığını belirteyim ve devam edeyim. Bu konudan haberdar olan Necmi’nin üvey anne babası diyebileceğimiz Tahir Bey’in kız kardeşi (Selma Kutluğ) ve eşi Sudi’nin (Sezai Aydın) aksine Faika Hanım bi haberdir. Onun planlarında Tahir Bey’den nefret edecek, kızının yanına dahi yaklaştırmak istemeyen bir damat vardır. İşte oyunumuz bu konu üzerine inşa ediliyor ve espiriler havada uçuşuyor.
Konu Osmanlı dönemi olunca müzikler ve dekor ona göre tasarlanmış. Girişte 2 farklı dekordan bahsetmiştim, olaylar ilk perdede konağın bahçesi ikinci perdede ise konağın salonunda geçiyor. Dekor başarılı, müzik başarılı, eee iki saat boyunca güldürebiliyorsa o konuda da fazlasıyla başarılı.
Gelelim oyuncu performanslarına diyecem de Zihni Göktay gibi ustaların olduğu bir sahnede not vermek haddimize değil, ama deseniz ki kimi ayrı bir yere koyarsın Bican karakterini oynayan Aybar Taştekin gerçekten oyunculuğu ile hayran bırakıyor. Ona da ayrı bir alkış.
Oyunun tek eksik yanı belki de sounun tahmin edilebilir olması, o da eksik midir değil midir siz karar verin. Sonuç olarak ev eşrafı olarak genellikle izlediğimiz oyunlara notlar veririz, hanım 8 dedi ben ise daha ziyade notu bol öğretmen gibiyimdir. Benden ayakta bol alkış....



Yazan: İ. AHMET NURİ SEKİZİNCİ
Yöneten: TARIK ŞERBETÇİOĞLU
Dramaturgi: GÖKHAN AKTEMUR
Sahne Tasarımı: EYLÜL GÜRCAN
Kostüm Tasarımı: SABAHAT ÇOLAKOĞLU
Işık Tasarımı: MUSTAFA TÜRKOĞLU
Efekt: UMUT YÜZBAŞIOĞLU
Yönetmen Yardımcısı: ÇAĞLAR POLAT, YAĞMUR DAMCIOĞLU, ERTAN KILIÇ
Süre: 125 DAKIKA / 2 PERDE
OYUNCULAR
AYBAR TAŞTEKİN, HİKMET KÖRMÜKÇÜ, SELMA KUTLUĞ, SEZAİ AYDIN, UĞUR DİLBAZ, YAĞMUR DAMCIOĞLU NAMAK, ZEYNEP GÖKTAY DİLBAZ, ZİHNİ GÖKTAY