Tiyatro - Hisse-i Şayia


“Hisse-i Şayia’da neymiş efendim” diyerek merak edip acelesi olanlar bir tıklama ile anlamına ulaşabilecekleri gibi “ne gerek var biraz heyecan iyidir” diye düşünenler biraz sabırla oyunda anlamını öğrenebilirler.

Oyunun kadrosunda Zihni Göktay, Sezai Aydın, Hikmet Körmükçü gibi gözlerin de aşina olduğu 8 kişilik bir oyuncu kadrosu tarafından 2 ayrı dekor üzerinde 2 perde olarak 2 saatlik bir zaman diliminde sahneleniyor. Oyunumuz komedi, hemde öyle böyle değil! Zihni Göktay’ın kendinden çok şeyler kattığı diğer oyunlar gibi al bir daha izle tadında. Kendine her seferinde hayran bırakan Zihni Göktay’ı dünya gözüyle üçüncü defa canlı olarak izleme şansı duldum ki benzer mutluluğu Toron Karaca’yı izlediğimde yaşamıştım. Böyle büyük ustaları izlemek gerek, hayat kısa.
Fkirlerimi belirtmeden biraz konudan bahsedelim; yaşanan olaylar Osmanlı’nın son dönemlerinde bir konakta geçiyor. Faika (Hikmet Körmükçü) Tahir (Zihni Göktay) severek evlenmiş ama ancak birbirlerine 5 yıl katlanabilmiş büyük geçimsizlik sonucu 14 yıl önce ayrılmış ve evlilik yaşına gelmiş bir kız çocuk sahibi birbirlerini her gördüklerinde ortama, kişilere aldırmadan kedi-köpek gibi didişen eski bi karı-kocadır.
Tahir Bey kızı Mahmure’yi (Zeynep Göktay Dilbaz) üvey kız kardeşinin oğlu yani üvey yeğeni Necmi (Uğur Dilbaz) ile evlendirmek istemektedir. Bir virgül koyup anlayacağınız üzere Zihni Göktay’ın oyunda kızı ve damadı ile sahneyi paylaştığını belirteyim ve devam edeyim. Bu konudan haberdar olan Necmi’nin üvey anne babası diyebileceğimiz Tahir Bey’in kız kardeşi (Selma Kutluğ) ve eşi Sudi’nin (Sezai Aydın) aksine Faika Hanım bi haberdir. Onun planlarında Tahir Bey’den nefret edecek, kızının yanına dahi yaklaştırmak istemeyen bir damat vardır. İşte oyunumuz bu konu üzerine inşa ediliyor ve espiriler havada uçuşuyor.
Konu Osmanlı dönemi olunca müzikler ve dekor ona göre tasarlanmış. Girişte 2 farklı dekordan bahsetmiştim, olaylar ilk perdede konağın bahçesi ikinci perdede ise konağın salonunda geçiyor. Dekor başarılı, müzik başarılı, eee iki saat boyunca güldürebiliyorsa o konuda da fazlasıyla başarılı.
Gelelim oyuncu performanslarına diyecem de Zihni Göktay gibi ustaların olduğu bir sahnede not vermek haddimize değil, ama deseniz ki kimi ayrı bir yere koyarsın Bican karakterini oynayan Aybar Taştekin gerçekten oyunculuğu ile hayran bırakıyor. Ona da ayrı bir alkış.
Oyunun tek eksik yanı belki de sounun tahmin edilebilir olması, o da eksik midir değil midir siz karar verin. Sonuç olarak ev eşrafı olarak genellikle izlediğimiz oyunlara notlar veririz, hanım 8 dedi ben ise daha ziyade notu bol öğretmen gibiyimdir. Benden ayakta bol alkış....



Yazan: İ. AHMET NURİ SEKİZİNCİ
Yöneten: TARIK ŞERBETÇİOĞLU
Dramaturgi: GÖKHAN AKTEMUR
Sahne Tasarımı: EYLÜL GÜRCAN
Kostüm Tasarımı: SABAHAT ÇOLAKOĞLU
Işık Tasarımı: MUSTAFA TÜRKOĞLU
Efekt: UMUT YÜZBAŞIOĞLU
Yönetmen Yardımcısı: ÇAĞLAR POLAT, YAĞMUR DAMCIOĞLU, ERTAN KILIÇ
Süre: 125 DAKIKA / 2 PERDE
OYUNCULAR
AYBAR TAŞTEKİN, HİKMET KÖRMÜKÇÜ, SELMA KUTLUĞ, SEZAİ AYDIN, UĞUR DİLBAZ, YAĞMUR DAMCIOĞLU NAMAK, ZEYNEP GÖKTAY DİLBAZ, ZİHNİ GÖKTAY




Hiç yorum yok: