Ermenilerden özür kampanyası

Yılbaşı itibari ile Ermenilerden özür kampanyası başlatılacağı gazete ve internet sayfalarında okuyabilirsiniz. 1915 Yılında yaşanan tecir olayında ölen Ermeniler için Galatasaray Üniversitesi , Galatasaray Lisesi, Ankara Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi prof ve öğretim görevlilerinin içinde bulunuduğu bir grup tarafından bir kampanya başlatılıyor. Bu konu hakkında kendi düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Tabiki bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmama rağmen aldığım eğitim ve takip ettiğim kadarı ile her insanda olduğu gibi bende de bir takım fikirler oluşmuş durumda.
Böyle bir konunun bir kaç öğretim görevlisi tarafından başlatılmadan önce iki ülke tarihçileri arasında arşivlere dayandırılarak araştırma yapılması sonucunda bir takım faliyetlerde bulunulması daha mantıklı olacağı kanısındayım.

Bu tecir neden , niçin yaşanmıştır? Bu tecir esnasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hayatlarını kaybetme sebepleri nelerdir? Bu sebeplerde Osmanlı'nın ne gibi zafiyetleri bulunmuştur?

gibi sorunlara cevap aranmadan bu tür bir kampanyaya başlamak mantıklı değildir.
Hele ki Fransa'da şu anlık sular durulmuş olmasına rağmen hatırlayacağınız gibi Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin cezalandırıldığını düşünürsek durumun vahimiyeti daha net anlaşılıyor. Sizinle tarih önünde hesaplaşmak istemeyenlerin önünde böyle bir kampanya başlatarak kendinizi katil etiketi yapıştırmak aptallıktan başka birşey değildir.
Amaç gerçekleri ortaya çıkarmak olması gerekirken , birilerinin kendi yaptıklarını örtbas edip herşeyi sizin üzerine yıkmaya çalışmaları gün gibi ortadadır. Hem bağcı dövülmek isteniyor hemde üzüm tarlası gasp edilmek isteniyor. Sorun politiktir. Bu sorunlar ilkönce siyasiler,tarihçiler arasında gerçekçi yaklaşımlar ile çözümlenmelidir.
Fransa daha kendi yaptıklarının hesabını vermemişken başkalarının davasını gütmeside manidardır.
Böyle bir kampanyaya başlatan insanların cahil veya eğitimsiz kişiler oldukları kabul edilemez. Peki böyle bir kampanyanın Türkiye'ye vereceği zararlar , kazançlar hesaplanmışmıdır? Kesinlikle hesaplanmıştır. Bu kampanyayı başlatan insanların bunları açıklaması zorunlulukları vardır. Ve benim için; bu kampanyanın nedenleri açıklanmadığı sürece art niyetlidir.

Bu söylediklerim ülkeler arasındaki diplomatik yaklaşımlar ve düşüncelerimdir. Bugün ülkemizde yaşyan binlerce Ermeni vatandaşımız yaşamaktadır. Bunların arasında kardeşim kadar sevdiğim dostlarımda bulunmaktadır. Onun için ortak bir yol bulunup gerçekler ortaya çıkarılmalıdır.

Bizler dün olduğu gibi bugün de etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütünüz.

Ne yapılırsa yapılsın , o gün iki taraf için yaşanan acılar asla değişmeyecektir.


Dedik ya ; Delikanlı adam renkli takım tutmaz.

Hiç yorum yok: