Selman Kayabaşı'nın ilk okuduğum kitabı Teşkilat'dı. Yıl 2008, yer ise Ayvalık'dı. -Hafızam ne kadar güçlü görüyorsunuz. Havamızı atmadan duramıyoruz :)- Bu kitabı almamın nedenide birçok okuyucu gibi “Teşkilat” isimli kitabından etikilenmem. Aslına bakarsanız bu kitabın bağımsız bir kitap olacağını düşünürken bir önceki kitabın devamı niteliği biraz beni şaşırttı. Muhafız'da ki konun temeli yine Teşkilat üzerinden devam ediyor. Teşkilat'ın ne olduğunundan biraz bahsedelim. Teşkilat; yüzyıllardır gizliliğini koruyan, Türklerin yeni devlet kurma aşamalarında olsun dünyaya hükmetme çalışmalarında olsun aktif rol üstlenen bir yapı. “Kurtlar Vadisi” isimli diziyi takip ediyorsanız eğer oradaki “ihtiyarlar” olarak geçen yapıyı gözönüne alabilirsiniz. Dünyanın yaratılışı siyah-beyaz, iyi-kötü gibi birbirinin karşıtı olan olgular üzerine kuruludur. Yazarımızda Teşkilatın karşısına Tapınak isimli başka bir yapıyı çıkartıyor. Bu iki örgüt arasındaki savaş yıllardır devam emekte, bu bazen kanlı çatışmalara, casusluk oyunlarına, güç gösterilerine dönüşüyor. Salman Kayabaşı'nın yazdığı bu iki romanın başka ilginç bir noktası gerçek olaylar üzerine bazı kurgulamalar yapması ki 1. Dünya Savaşı esnasında (1917) M.K.Atatürk'e yeni bir devlet kurma aşamasının Teşkilat tarafından verilmesi buna örnek gösterilebilir. Kitapda bu verdiğim örnek ile 2007 yılı arasında dönüşümlü olarak gidip gelmeler mevcut. Ayrıca Üzeyir Garih, Muhsin Yazıcıoğlu, Adnan Kahveci gibi bilinen, gerçek karakterlerinde kullanıldığını belirtelim.
Kısaca konucuk:
Bu iki yapının birbirine üstünlük kurma -buna dünyaya hükmetme diye adlandıralım- kimin kimin adamının belli olmadığı ortamda Canfer Sancak isimli ASELSAN'da F-16 uçaklarının kodlarını kırmakla görevli genç mühendisin başından geçenler anlatılıyor.
Casusluk, sır, cinayet, ihanet gibi kavramları barındıran bir kitap olan “Muhafız” gerçek olayları, kişileri sanal karakterler ile birleştirerek etkileyici bir şekilde kurgulayan hoş bir eser.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder