1968, Sosyalizm ve CHP

Sosyalizm’in asıl amacını bilmeden konu hakkında söyleyeceklerimiz havada kalacaktır. Ülkemizde yıllarca sosyalizm hakkında kötüleme politikaları ile insanların kafasında farklı bir imaj oluşturulmasının yanında başa gelen bazı partilerin ve insanların sosyalizm’i kullanarak yaptıklarıda ortadadır. Son yirmiyıla bakarsanız eğer ne demek istediğimiz daha net anlaşılacaktır. İlkönce sosyalizm’in ne demek olduğunu açıklamak faydalı olacaktır. Sosyalizm veya toplumculuk, iktidar ve üretim araçlarının halk tarafından kontrol edildiği bir toplum fikrine dayanan bir düşünce sistemidir. Sınıfsız bir toplumun yaratılması amacı gütmektedir. Yani kısacası herkesin eşit olduğu bir toplum yaratma düşüncesidir.

Günümüze gelecek olursak eğer şuanda sosyalist bir parti olduğu söylenen CHP , en ön saflarda gelen partidir. Peki CHP gerçekten sosyalistmidir? Bana soracak olursanız eğer , CHP ne kadar da sosyalist olduğunu söylesede ne sosyalizm ile ne de parti isminde bulunan halkçılık ile yakından uzantan alakası yoktur.
Bunu biraz daha açmak gerekirse eğer halkın sorunlarına eğilip , halkla birleşmeyen , doğu ve güneydoğu anadoluya uğramayan bir parti nasıl halkçı , sosyalist bir parti olabilir. Bu söylemler sadece ve sadece lafta kalır. Sosyalizm herkesi kucaklarken , siz sadece aydın kesimi diye hitap edilen kesimleri kucaklıyorsanız eğer siz nasıl olurda halkçı olduğunuzu idda edersiniz.
1968 Kuşağını bugün ile kıyaslama yaparsanız eğer aradaki farkı çok bariz bir şekilde görmeniz kaçınılmazdır. Bugün lafta sosyalist olduğunu söyleyenler ancak kapitalistlerin yandan yemişleridir.

Hiç yorum yok: