Zar Adam - Luke Rhinehart




Uzun zamandır bitirmeye çalıştığım bir kitap olan Zar Adam hakkında bir şeyler yazmaya çalışacağım. Normalde kitapları bitirmem uzun sürmezdi ama açık söylemek gerekirse bu sefer kitaptan sıkıldım. Kitap özgün bir konuya sahip bunu inkar etmemek lazım. Ne kadarda özgün bir konuya sahip olsa da akıcılık olarak insanı pek fazla içine çektiği ve merak içinde bıraktığı söylenemez. Benim için , kitabın arkasında yazan “yüzyılın romancısı” gibi bir idda yazar için çok havada kalıyor..
Konuya gelirsek eğer; kitabın başrolünde bulunan karakter evli , iki çocuk sahibi , uzun boylu , iri yapılı , dini inançları olmayan bir psikiyatrist olan Luke Rhinehart. Kitabın yazarı ile ilgili aynı ismi taşıyor. (Bazen kitap gerçek midir , değil midir diye kafama sorulara takılmadı değil. Çünkü tarihler verilip , kaynaklar belirtiliyor. ) Luke hayatından sıkılmış artık tad almamaya başlamıştır. İşte bu zamanlarda zar adam teorisi ortaya çıkıyor. İlk önce kendisinde başlayan bu değişim daha sonra hastalarında denen bir terapiye , daha sonra ailesi üzerinde etkili olmaya başlarken , dostlarına ve en sonunda terapi merkezlerine kadar uzanıyor.
Nedir peki Zar adam? Veya rastgele adam.
Zar adam , zarlara verdiği seçeneklerle kısa vadede veya uzun vadede hayatına yön vermeye dayanıyor. Bu seçenekler içerisinde iyi , kötü , istekli ,isteksiz şekilde bir çok şey bulunuyor. Nedir bu şeyler? Bunun içinde alt kata inip en iyi arkadaşını karısına tecavüz etmekten , adam öldürmeye , ailesini terke etmeye kadar varan seçenekler var. Karakter ise zar adamı şöyle tanımlıyor;”insanların içinde toplum veya din gibi yapıların soyut , somut dayatmalarına karşı baş kaldırış. Yani insanda bir çok karakter mevcuttur ve bunlar baskıyla derinlere gömülür , bunları ortaya çıkararak daha özgür insanlar yaratılabilir.
Kitabın konusu bu şekilde yaşam tarzını benimseyen kahramanımızın yaşadıkları üzerine kurgulanmış. Hani bugün bu kitap üzerine bir film çekilmek istense filmin afişine +18 ibaresi konması şart. Çünkü kitabın içerisinde pornografik içeriklerin yanında , mide bulandırıcı sahnelerde bulunmakta. Bunları sizle paylaşıp mideniz kaldırmayım. :)
Dediğim gibi konu olarak gerçekten özgün bir kitap ama insanoğlunun ne kadar sapıtabileceğinin kanıtı. Ben şuna inanırım; insan düşünüyorsa eğer uygular. Bunu belki o insan değil ama aynı düşünceleri paylaşan başka bir insan gerçekleştirir.
Kitap özgün konusu ile ilgi çekici ama onun dışında akıcılık ve okuyucu içine çekme açısından eksik.

Hiç yorum yok: