Escape from Alcatraz [1979]


Geçen günlerde arkadaşımdan film önermesini istediğimde 1979 yapımı olan Escape from Alcatraz ismini vermişti. Dün izleme fırsatı buldum. Genellikle bu tür filmlerde hapishaneden kaçan mahkumların yaptığı inanılmaz planlar insanın ilgisini çekiyor. Bunlardan en unutulmaz ise -tabi benim için- Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın boşrölünü paylaştığı The Shawshank Redemption'dır. Filmin konusuna geçmeden önce filmin sonunda yazan bir not hakkında bir iki ufak birşeylerde karalamak lazım. Filmin sonunda yazan notta Alcatraz'dan kaçan mahkumlardan 1 yıl sonra hapishanenin kapatıldığı yazıyordu. Bazı filmlerde bu tür notlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sayesede seyircinin aklında gerçekmiş düşüncesi yaratılmaya çalışılır. Bende acaba bu olay gerçekmidir diye internette bir araştırma yaptım. Filmde bahsi geçen olay evet gerçekten yaşanmıştı. Ama kaçan mahkumlardan hiçbir zaman haber alınamadığıda belirtiliyordu. Yapılan aramalarda tanınamayacak halde bulunan hapishane giysili bir ceset dışında da birşey ortada yoktu.Bazı insanlar yaşadıklarını bazıları ise boğulduklarını inandılar. Efsane olmuş bu karakterlerin resimlerinide aşağıda bulabilirsiniz.
Filmin başrolünde Clint Eastwood oynuyor.Özellikle "The Good, the Ugly, the Bad" filmiyle efsane olmuştur. Daha sonra yönemenlikteki becerisini göstererek "Million Dollar Baby" filmiylede oscar aldı ya o da alkışlanır. Bu kadar kişisel düşüncelerden sonra filmin konusuna geçelim artık değilmi?

Frank Morris (Client Eastwood) birkaç hapishaneden kaçmış bir mahkumdur. O zamana kadar kimsenin kaçamadığı dış dünya ile ilişkilerin kesildiği bir hapishane olan Alcatraz'a gönderilir. Frank çok zeki bir insan olmasının yanında birçok yeteneğede sahiptir. Gönderilmesinden kısa bir süre sonra diğer hapishaneden arkadaşları olan Anglin kardeşlerde Alcatraz'a gönderilir. Frank Bir yıla yakın süre kaldığı hapishanede ortamı keşfeder. Koğuşlarda bulunan ufak bir ızgaranın arkasından çatı katına çıkıldığını öğrenir. Tek sorun bu deliği büyütüp , günde 12 defa sayım yapılan hapishaneden, kimseye sezdirmeden bu denizin ortasındaki kayadan kaçmak.


Frank Lee Morris - Alcatraz Inmate # 1441




John William Anglin - Alcatraz Inmate # 1476



Clarence Anglin - Alcatraz Inmate #1485

Hiç yorum yok: